Vastuullinen sisustaminen: luonnonmateriaalit kestävät aikaa ja lähemmän tarkastelun

Sisustustuotteiden suunnittelussa pitää ottaa huomioon koko tuotteen elinkaari. Ekologinen tuotekehitys on paljon muuta kuin materiaalivalinnat. Vastuullisuus, läpinäkyvyys ja jäljitettävät hankintaketjut ovat vastuullisten hankintojen painopistealueita. 

Hansakorttelissa sijaitseva Vallila on yksi niistä monista brändeistä, jotka tekevät tuotannollista yhteistyötä samoilla arvoilla ja toimintaperiaatteilla, kuin mitä itse noudattavat. Ostot tulevat tiukasti auditoiduilta toimittajilta. Luotettavien tehtaiden avulla he voivat ylläpitää vastuullisia käytäntöjä, jotka muodostuvat niin lainsäädännön, kuin ihmisoikeuksien ja tasa-arvon periaatteista.

Vallila tuottaa vuodessa kaksi kokonaisvaltaista sisustuskokoelmaa. Vuodesta 2018 asti Vallila -tekstiileistä on löytynyt ÖKO-TEX -sertifikaatti, joka takaa sen, ettei tuotteiden valmistuksessa ole käytetty haitallisia torjunta-aineita, raskasmetalli- tai formaldehydijäämiä. 

Jatkuvuus, uudistuminen, luovuus, vastuullisuus ja luotettavuus huomioidaan Vallilan suunnittelutyössä alusta loppuun. Ympäristökuormituksen vähentämiseksi materiaalien digipainatuksessa on käytetty nykyaikaista tekniikkaa, joka säästää vettä entistä enemmän. Kierrätysmateriaaleja on käytetty esimerkiksi Saaristo-matossa, joka on tehty kierrätetyistä PET-pulloista sekä Paroni-verhoissa, jotka valmistetaan 100 prosenttia kierrätetystä polyesteristä. 

Kevät-kesän kuoseissa nähdään murrettuja sävyjä, kuten terrakottaa, savuun taittavaa vaaleansinistä ja puuterisia värivaihtoehtoja. Vastapainona Vallilan kuoseissa nähdään paljon retrohenkistä oranssia ja vihreää. Niitä nähdään muun muassa Howard Smithin suunnittelemassa Makebassa-kukkakuosissa. Kun tuotteessa on voimakas kuosi, sen rinnalle sopii luonnonmateriaaleista tehdyt tuotteet.

Ihania kevään ja kesän sävyjä löytyy myös Ellinooran kanssa tehdystä yhteistyösarjasta sekä Poseidon -astiastosta.

Kierrätysmateriaalit näkyvät tuotesuunnittelussa

Hansakorttelissa sijaitsevan Stockmann-tavaratalon mallistoissa keskitytään entistä vahvemmin vastuullisiin materiaaleihin, kuten luomupuuvillaan, lyocell -muuntokuituun ja Better cotton (BCI) -puuvillaan. Luomupuuvillaa viljellään esimerkiksi ilman keinotekoisia lannoitteita, torjunta-aineita tai geenimuunneltuja siemeniä. Viljelyssä käytetään vähemmän vettä, kemikaaleja, lannoitteita ja energiaa verrattuna perinteiseen puuvillaan. Luomupuuvilla sertifioidaan myös todella tarkasti, minkä ansiosta se on jäljitettävissä viljelijään asti. 

Materiaalimaailman uudehkoa lyocell -muuntokuitua voidaan käyttää viskoosin tapaan ja valmistaa ekologisesti esimerkiksi eukalyptuksesta, pyökistä, koivusta, kuusesta tai männystä. 

Casa Stockmann ja Villa Stockmann ovat Stockmannin omia sisustusmerkkejä, joiden tuotteet suunnitellaan Stockmannin omassa Design Studiossa Helsingin Pitäjänmäessä. Mallistot kantavat korkealuokkaisesta kotimaisesta suunnittelusta kertovaa Design From Finland -tunnusta. Kotimaisuuden lisäksi yksi myöntämisperuste on yrityksen investoinnit suomalaiseen muotoiluun. 

Mallistojen suunnittelun punainen lanka on tuottaa aikaa kestäviä kodintuotteita, mutta noudattaa ajankohtaisia sisustustrendejä. Väri- ja kuosisuunnittelu on kestävyysajattelun avainasemassa, jonka myötä tuotteet tehdään kestämään aikaa myös visuaalisesti. Laadukas tuote mahdollistaa myös useamman käyttäjän.

Stockmann helpottaa vastuullisten valintojen tekemistä lisäämällä Sustainable DESIGN -riippulapun omien merkkien vaatteisiin ja sisustustuotteisiin. Riippulappu kertoo tuotteessa käytetystä ekologisesta materiaalista.

Ajattomuus osana vastuullista sisustamista

Ajaton sisustaminen pitää pintansa sisustajien suosikkina sesongista toiseen. Sisustusmyymälä Granit on onnistunut luomaan luonnonläheisten materiaalien keitaan, tuoden luonnosta tuttuja elementtejä kodin sisustukseen. Kaikki tuotteet ovat luonnollisia joko materiaalivalinnan, värin, käsityön, kestävyyden tai käyttöiän suhteen.

Granit on viime vuosina pyrkinyt edistämään vastuullista sisustamista jo tuotekehitysvaiheessa. Granit Care -tuotteet on luokiteltu omiin kategorioihin: kierrätettyä materiaalia, ympäristö- ja eläinystävällinen, vähäiset terveydelliset ja kemialliset haitat ja sosiaalisesti vastuullinen toimittaja. Myymälän tuotteissa toteutuu vähintään yksi näistä luonnonympäristön tai sosiaalisen ympäristön kategorioista.

Vastuullisessa suunnittelussa on kiinnitetty huomiota siihen, että noin 85 prosenttia tuotteista on muuta materiaalia kuin muovia ja ne ovat FSC-sertifioituja. Sertifikaatti osoittaa sitä, että tuotteen puuraaka-aine on peräisin vastuullisesti hoidetuista metsistä. 

Vuonna 2020 Granit poisti muovipussit valikoimastaan lopullisesti ja lahjoittaa paperipussin hinnan hyväntekeväisyyteen. Granitin puuvillatuotteet ovat joko luonnonkuitua tai luomupuuvillaa, sekä eläinperäiset tuotteet kuten lampaantaljat kasvatetaan vastuullisesti ja eläinystävällisesti.

Granitin ajatuksena on luoda kestäviä ja aikaan mukautuvia sisustustuotteita, jotka sopivat monenlaiseen ympäristöön. Kevät-kesän valikoimassa näkyy rouheaa, pyöreää ja sileää ajankohtaisissa hillityissä väreissä. 

Hansakorttelin Granitin vinkit vastuulliseen sisustamiseen: 

  1. Anna tavaroille uusi ilme, ennen kuin luovut niistä. Vaurioituneiden tuotteiden kanssa ota selvää oikeanlaisesta kierrättämisestä.
  2. Tee fiksu ostopäätös: näetkö tuotteen kahden, viiden tai kymmenen vuoden päästä itselläsi? Pystyykö tuotetta yhdistämään muihin esineisiin ja tuleviin trendeihin? 
  3. Suosi luonnonmateriaaleja, koska ne ovat lähes aina muodissa. Tällä hetkellä esimerkiksi 100 % pellavatyynyt ja rottinkituotteet ihastuttavat monia.

Lähteet: Stockmann Oy:n, Vallilan ja Granitin viimeisimmät vastuullisuusraportit, Tekstiilipalvelu Oy

 

____________________