Hansakorttelin ympäristöluokitus kertoo kauppakeskuksen vastuullisuudesta

Hansakorttelin ympäristötyö näkyy asiakkaille pyöräparkkina, viherterassina ja linnunpönttöinä, mutta pinnan alla se on paljon muuta. Turkulainen kauppakeskus saavutti äskettäin BREEAM-ympäristöluokituksessa tason Very Good, erittäin hyvä. Työ jatkuu ja Hansakortteli kehittää vastuullisuuttaan edelleen.

Osana vastuullisuustyötään Hansakortteli pyrkii jatkuvasti vähentämään ympäristökuormitustaan. Kauppakeskuksen ympäristötyö palkittiin äskettäin kattavan arvioinnin jälkeen BREEAM-In-Use-ympäristöluokituksella. BREEAM on Euroopassa eniten käytetty rakentamisen ympäristösertifiointijärjestelmä.

”Haluamme harjoittaa vastuullista kiinteistöliiketoimintaa ja ympäristöluokitus kertoo, että olemme oikealla tiellä. Kävimme ulkopuolisten asiantuntijoiden kanssa läpi ison joukon kiinteistöön ja sen ylläpitoon liittyviä asioita, joilla on vaikutusta ympäristöön. Esimerkiksi hankintoja tehdessämme valitsemme tuotteita, joilla on ympäristömerkki tai joiden valmistuksessa on hyödynnetty kierrätysmateriaaleja. Suosimme energiapihejä laitteita ja ostamme jatkossa vain vettä säästäviä wc-istuimia”, Hansakorttelin kiinteistöpäällikkö Janne Suominen havainnollistaa.

Ympäristöluokitus kannustaa jätteiden lajitteluun

Hansakorttelin toiminnassa pyritään nyt ja jatkossa vähentämään jätteen syntymistä. Jätteiden lajittelua on ympäristöluokituksen yhteydessä parannettu ja siitä on tehty entistä helpompaa kauppakeskuksen vuokralaisille. Tavallisempien jätejakeiden lisäksi esimerkiksi loisteputket kerätään erikseen, ja biojätteen sekä ravintorasvan keräämistä on tehostettu. Hansakorttelin jätehuolto on ilmastoneutraalia eli kuljetusten hiilidioksidipäästöt kompensoidaan istuttamalla puita.

”Olemme laatineet toistakymmentä uutta toimintaohjetta ja tehneet monenlaisia säätöjä. Säästämme vettä säätämällä hanat pienemmälle. Ulkovalaistuksemme on kohdistettu entistä paremmin valosaasteen vähentämiseksi. Energiatehokkuutta parannamme niin, ettei liiketiloja lämmitetä ja jäähdytetä yhtä aikaa, vaan järjestelmät toimivat entistä paremmin yhdessä. Optimoimme lämpötilan kuhunkin tilaan parhaiten sopivaksi, mikä tekee työnteosta ja asioinnista Hansakorttelissa entistä miellyttävämpää”, Suominen jatkaa.

Hiilijalanjälki pieneni ympäristöluokituksen myötä

Hansakortteli on jo nyt hiilineutraali energiahankintojen suhteen. Kaikki kauppakeskuksessa käytettävä sähkö tuotetaan uusiutuvasti tuulivoimalla. Lisäksi vuoden 2022 alussa saatiin käyttöön päästötön kaukolämpö. Turussa tuotetaan uusiutuvaa kaukolämpöä muun muassa Kakolan lämpöpumpuilla ja Orikedon biolämpölaitoksessa.

”Koko kauppakeskuksen hiilijalanjälki on entistä pienempi, koska otimme energiatehokkuuden huomioon jo remonttia suunnitellessamme. Ympäristösertifikaatti kertoo myös, miten sijoitumme vertailussa muihin vastaaviin kiinteistöihin. Pystymme osoittamaan, että ympäristöasiat ovat meillä hyvällä tolalla ottaen huomioon, miten iäkkäitä osa rakennuksistamme on. Uusilta rakennuksilta vaaditaan sertifioinnissa vielä enemmän”, Suominen kertoo.

Viherterassi on kirsikka vastuullisuuden kakun päällä

Ympäristöluokituksessa arvioidaan rakennuksen vaikutukset luonnon monimuotoisuuteen. Hansakorttelissa saatiin tästä idea perustaa Antintalon kattotasanteelle noin 30-neliöinen viherterassi, jossa on pienten puiden, köynnösten ja perennojen lisäksi linnunpönttöjä ja hyönteishotelleja. Terassille näkyy Antintalon kolmannen kerroksen aulan ikkunoista, jotka ovat Lindexin ja Clas Ohlsonin vieressä.

”Viherterassi toimii muistutuksena biodiversiteetin tärkeydestä ja luonnon merkityksestä meille kaikille. Lisäämme jatkossa terassille istutuksia ja otamme huomioon vuodenajat. Linnunpöntöt parantavat omalta pieneltä osaltaan lintujen pesimismahdollisuuksia kaupunkiympäristössä”, Suominen sanoo.

Viherterassille istutettiin aluksi viiniköynnöksiä, köynnöshortensiaa, kuunliljoja, timanttituijia ja tarhakatajaa eli lajeja, joiden tiedetään tulevan toimeen myös isoissa ruukuissa.

Pyöräparkki parantaa saavutettavuutta

Hansakorttelissa työskenteleville rakennettiin ympäristösertifiointiin liittyen oma pyöräparkki, jonka avulla edistetään päästötöntä liikennettä. Julkisilla liikennevälineillä kulkeville Hansakortteli on jo valmiiksi erinomaisella paikalla. Myös asiakkaiden saapumista polkupyörillä on ajateltu.

”Meillä on ollut Turun kaupungin kanssa pilottihankkeita, joissa olemme kokeilleet lukittua pyöräparkkia asiakkaille sisätiloissa. Nämä eivät ole liittyneet suoraan ympäristöluokitukseen, mutta osoittavat, ettemme ole unohtaneet pyöräileviä asiakkaita”, Suominen toteaa.

Vastuullisuus on usein näkymätöntä

Oman henkilökunnan sekä vuokralaisten ja heidän työntekijöidensä neuvonta ja aktiivinen opastaminen ovat tärkeä osa Hansakorttelin ympäristötyötä. Hyväkään ohjeistus ei johda pienempään ympäristön kuormitukseen, ellei siitä tiedetä ja sitä noudateta.

”Teemme paljon työtä, joka ei näy suoraan kauppakeskuksen asiakkaille – eikä sen tarvitsekaan näkyä. He voivat asioida liikkeissä hyvillä mielin, koska ympäristöluokituksemme kertoo, että toimimme vastuullisesti”, Suominen päättää.

Mikä BREEAM-luokitus?

  • BREEAM tulee sanoista Building Research Establishment Environmental Assessment Method
  • Euroopan johtava rakentamisen ympäristöluokituksen järjestelmä
  • Paikallinen arvioitsija tarkastaa, että hakija täyttää sertifikaatin vaatimukset
  • Sertifiointi myönnetään laatuauditoinnin jälkeen
  • Järjestelmän avulla lasketaan rakennuksen ympäristövaikutukset
  • Rakennukset luokitellaan viiteen luokkaan: Pass, Good, Very Good, Excellent ja Outstanding
  • BREEAM-luokituksesta on omat versiot uusille ja jo käytössä oleville rakennuksille