Vastuullinen muoti: näillä vinkeillä shoppailet muotia tietoisesti

Vastuullinen ostaminen vaatii tietoisia valintoja. Näiden vinkkien avulla pidennät vaatteen käyttöikää ja pienennät ekojalanjälkeäsi.

Kaukana ovat ajat, jolloin vaatekaapeissa roikkui vain muutama luottovaate. Vaatteita tehdään suurella määrällä ja yhä pienemmällä hintalapulla, joka luonnollisesti pienentää ostokynnystä.

Tekstiiliteollisuus vastaa nykypäivänä 10 prosenttia kaikista maailman ilmastopäästöistä. Muotiteollisuuden ympäristövaikutukset tulevat muun muassa pikamuodin liikakulutuksesta ja valmistusprosessien tuomista ympäristösaasteista ja -hiilipäästöistä.

Vaatteen elinkaaren pidentäminen on yksi konkreettinen keino, jolla voit tehdä muutosta. Nappaa tästä arkielämään sopivat vinkit, jotka helpottavat vastuullisempien valintojen tekemistä.

1) Osta harkitusti

Valitse vaatteita, jotka valmistetaan pitkäikäisiksi. Kiinnitä huomiota vaatteen saumoihin, lyhyet pistot ovat väljiä pistoja kestävämpiä. Muista pitää samanlainen ajatusmaailma kuin ruokaa shoppaillessa: monta kertaa vaatetta tulee käytettyä eli mitä yksi käyttökerta tulee maksamaan suhteutettuna vaatteen elinkaareen? Parempilaatuinen ja enemmän käyttökertoja sisältävä tuote tulee maksamaan itsensä takaisin.

2) Valitse materiaalit käyttötarkoituksen mukaan

Laadukas ja pitkäikäinen materiaali säästää luonnonvaroja ja ikääntyy kauniisti. Suosi luonnonkuituja kuten luomupuuvillaa, silkkiä, villaa ja pellavaa. Materiaali kannattaa kuitenkin valita käyttötarpeen mukaan, koska kovaa kulutusta vaativat vaatteet tarvitsevat kestävämpiä materiaaleja. Ekologisesti kestävät ja kierrätetyt materiaalit ovat aina kuitenkin parempia. Mieti mitä arvomaailmaa haluat tukea: käsityötä, kotimaista tuotantoa, luomutuotantoa, kierrätysmateriaaleja vai jotain muuta?

3) Pese ohjeiden mukaisesti

Kiinnitä huomiota vaatteen puhtauteen: riittääkö pelkkä tahranpoisto tai tuuletus? Oikea pesuaine ja pesuvälin harventaminen saa vaatteet kestämään aikaa ja vähentää niistä aiheutuvia ympäristövaikutuksia. Pese vaatteet pesulapun ohjeiden mukaisesti. Pidä mielessä, että monia vaatteita voi pestä matalammassakin lämpötilassa. Se on vaatteille ja ympäristölle hellävaraisempi vaihtoehto.

4) Pidennä vaatteen käyttöikää

Huolellinen vaatehuolto lisää vaatteen käyttöikää. Hoida vaatteita nypynpoistajalla, kashmirvillakammalla, höyrystimellä ja vaateharjalla. Korjaa, jos tilanne sallii ja säilytä vaatekaapissa siististi. Jos vaate roikkuu vaatekaapissasi käyttämättömänä vuodesta toiseen, järjestä ystäviesi kesken vaatteidenvaihtokestit.

5) Osta ajatonta ja panosta klassikoihin

Tiedosta mitä ostat: ostatko jotain mitä oikeasti tarvitset vai ostatko hetkellistä iloa. Ajattomasti ja laadukkaasti valmistettu vaate kestää aikaa ja taipuu monenlaisiin tilanteisiin. Pohdi omaa vaatetyyliä ja pukeutumista: voiko vaatetta yhdistellä olemassa oleviin vaatteisiin? Ostaisinko saman vaatteet vielä ensi vuonna? Kestääkö vaate pesua? Löytyisikö samankaltainen vaate käytettynä?

6) Kierrätä ja tutustu vaatebrändien taustoihin 

Vie vanhat vaatteet kierrätykseen, kun vaatteen käyttöikä tulee tiensä päähän. Keinokuitua voi kierrättää ja jalostaa uusiokäyttöön joko materiaalina tai energiana, mutta muovijäte ei maadu. Tutustu vaatebrändien arvoihin ja taustoihin, jotta voit tehdä tiedostavan ostopäätöksen. Mitä enemmän kuluttajat tutkivat ja osaavat kyseenalaistaa vaatevalmistajien vastuullisuutta, sitä paremmin vaatebrändit reagoivat kuluttajien odotuksiin.

Tiesitkö, että Hansassa voit tehdä monta vastuullisuustekoa?

Hansakorttelissa on monta tapaa kierrättää vanhoja vaatteita. Esimerkiksi Hansakorttelin H&M vastaanottaa Take care -konseptinsa mukaisesti vanhoja vaatteita ja huolehtii niiden kierrätyksestä. Finlaysonin liike vastaanottaa farkkuja ja vuodevaatteita ja kiitokseksi kierrätyksestä saat 10 euron etusetelin. Lisäksi Stockmannin tavaratalossa on Emmyn myyntilaatikko, jonka kautta voit toimittaa myytäväksi merkkivaatteita verkkokaupassa.

Lähteet:

YK & Finix – Kestävät tekstiilisysteemit -hanke (https://finix.aalto.fi/)